Hlavní navigace

7 filmů, ze kterých získáte ponaučení pro vaše podnikání

9. 9. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Inspiraci pro podnikání můžete získat i prostřednictvím filmů. Přinášíme výběr 7 filmů, které by měly podle magazínu Inc. patřit mezi "povinnou filmovou četbu" všech podnikatelů.

Magazín Inc. nedávno vybral 7 filmů, které by měli povinně shlédnout všichni, kdo mají co do činění s podnikáním. Do výběru se dostala jak relativně nová „Sociální síť“ mapující vznik Facebooku, tak třeba ostřílená klasika Wall Street s Michaelem Douglasem. Podívejte se, jaké filmy o byznysu by ve vaší sbírce neměly chybět.

1) Sociální síť (The Social Network, USA, 2010, režie D. Fincher)

Rok starý film o vzniku Facebooku, největší sociální sítě světa, a tom, že cesta na vrchol bývá vykoupená osobními prohrami, mnohdy i ztrátou blízkých přátel a především naděláním spousty nepřátel. Film sleduje příběh Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, a to od jeho studií na Harvardu, kde se myšlenka sociální sítě urodila, až po soudní procesy, kterým musel čelit. Režisérovi Davidu Fincherovi se podařilo natočit nestranné drama, které nikoho neglorifikuje ani neshazuje a ukazuje složitost událostí a subjektivitu jejich vnímání. Čtěte také: 10 bláznivých nápadů, které vydělaly miliony (1. díl)

2) Wall Street (Wall Street, USA, 1987, režie O. Stone)

Filmová klasika konce 80tých let s Michaelem Douglasem a Charliem Sheenem v hlavních rolích, která vydělala na tržbách přes 51 milionů dolarů. Režisér Oliver Stone vložil do filmu morální poselství, že chamtivost se nevyplácí a že etika patří i do světa velkého byznysu. Film však sklidil kritiku za to, že dehonestuje prostředí Wall Streetu a vykresluje ho v příliš negativním světle. Hlavní hrdina, burzovní makléř Bud Fox (Charlie Sheen), se snaží uspět ve finančním světě. Přitom se setká s bohatým a bezohledným obchodníkem Gordonem Gekkem (Michael Douglas), který se mu „rádcem a průvodcem“. Motto Gordona Gekka zní, že chamtivost je dobrá, a řídí se jím za každou cenu. Fox se tak pod vlivem Gekka dopustí podvodu, zneužije důvěrných informací od svého otce, až je nakonec za své počínání zatčen. Fox si poté uvědomí, že peníze nejsou vše a pomůže dostat do vězení Gordona Gekka. Film se rovněž dočkal v loňském roce pokračování.

3) Letec (The Aviator, USA / Japonsko / Německo, 2004, režie M. Scorsese)

Mezi klíčové byznys filmy se zařadil i oscarový Letec od Martina Scorseseho. V hlavní roli zde zazářil Leonardo di Caprio, který ztvárnil Howarda Hughese, leteckého průkopníka, režiséra i producenta, ropného magnáta a majitele aerolinek. Hughes je zarputilý muž mnoha tváří i talentů, který se snaží se svou malou společností Trans World Airlines konkurovat velkému hráči Pan American Airlines. Přestože nešlo o lehký boj a Hughes se několikrát ocitl na okraji psychických sil, nikdy se nevzdal. Z filmu si lze odnést ponaučení nebát se postavit velkému konkurentovi. Čtěte také: 10 bláznivých nápadů, které vydělaly miliony (2. díl)

4) Štěstí na dosah (The Pursuit of Happyness, USA, 2006, režie G. Muccino)

Chris Gardner (Will Smith), otec tříčlenné rodiny, se snaží najít zaměstnání, které by dokázalo uživit jeho rodinu. Matka jeho syna nevydrží psychický tlak a zanechá Gardnera s malým synem. Gardner posléze dostane šanci přihlásit se na praxi do prestižní společnosti, která se zabývá obchodováním s akciemi. Přestože z počátku nedostává žádné peníze, kvůli čemuž skončí na čas i bez přístřeší, na stáži vytrvá. Navzdory překážkám, těžké konkurenci ostatních stážistů, kteří mají lepší vzdělání a věk, dokáže ve výběrovém řízení zvítězit. Do toho dokáže stále být milujícím a starostlivým otcem. Film především ukazuje velkou sílu poctivého přístupu, zdravého rozumu a pracovní morálky. Čtěte speciál Startup na Lupa.cz

5) Jerry Maguire (Jerry Maguire, USA, 1996, režie C. Crowe)

Také další film v sobě nese kromě jiného ponaučení o tom, že „s poctivostí nejdál dojdeš". Sportovní agent Jerry Maquire v podání Toma Cruise dostane padáka poté, co zanechá svých bezcitných praktik a začne jednat poctivým způsobem. Ze všech hráčů, které dříve zastupoval, mu zbude průměrný hráč amerického fotbalu Rod Tidwell. Jerry však krizi nepodlehne a založí svoji vlastní sportovní agenturu, kde se rozhodne chovat podle férových pravidel. Začátky, jako ve většině amerických filmů, nejsou lehké, avšak Jerry Maquire všechny problém překoná a na konci filmu září štěstím a spokojeností. Jak film připomíná všem podnikatelům, podnikání není snadné, ale dělat to, v co věří, patří vždy mezi správnou volbu. Čtěte také: 7 oborů podnikání s nejhorší pověstí

Brand24

6) Baby boom (Baby boom, USA, 1987, režie B. Conti)

Mezi sedmičku vybraných filmů se dostala i komedie Billa Contiho z roku 1987 s názvem Baby boom. Hlavní hrdinka J.C. Wiattová (Diane Keaton) patří mezi úspěšné podnikatelky, pro které tvoří práce jediný smysl života. Vše se ale změní ve chvíli, kdy J.C. dostane do opatrovnictví Elizabeth, malou dceru bratrance Andrewa, který s manželkou zahynul při autonehodě. Vzhledem k tomu, že ve městě nedokáže její náročnou kariéru s dítětem skloubit, přestěhuje se na venkov. Zde založí podnik, kde prodává dětské jablečné šťávy. J.C. díky tomu poznává, že pracovní úspěch se dá spojit se šťastným rodinným životem, chce to však nebát se změn.

7) Piráti ze Silicon Valley – TV Film (Pirates of Silicon Valley, USA, 1999, režie M. Burke)

Televizní film o počátku soupeření dvou počítačových gigantů, společností Apple a Microsoft, potažmo jejich zakladatelů Steva Jobse (Noah Wyle) a Billa Gatese (Anthony Michael Hall). Přestože má film smyšlený scénář, krásně poodhaluje intenzivní soupeření mezi dvěma schopnými podnikateli. Vzhledem k tomu, jak si v současnosti obě firmy stojí, plyne z filmu jednoznačné ponaučení, že konkurence pomáhá rozvoji byznysu. Čtěte také: 7 přelomových událostí, které změnily svět podnikání

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).