Hlavní navigace

5 věcí, které vás v začátku podnikání nenapadnou a mohou vás překvapit

6. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Představy, se kterými začínáte podnikat, se pak od reality často liší. Přinášíme pět věcí, které vám nemusí při startu přijít na mysl a mohou vás zaskočit.

Zřejmě každý by rád ze své minulosti některé věci změnil a podnikatelský život v tom není výjimkou. Přestože osobní zkušenost nejde zcela zastoupit, z cizích příběhů si lze vzít ponaučení. Přečtěte si, co by zkušení živnostníci udělali jinak, kdyby znovu začínali, na které věci při svém podnikatelském startu ani nepomysleli a co je v podnikání překvapilo a zaskočilo.

Důležitost cash-flow

Řada podnikatelů na otázku serveru Podnikatel.cz, co je při startu podnikání ani nenapadlo, odpověděla důležitost hlídání si cash-flow. Mít dostatek finanční hotovosti na pravidelné i nepravidelné provozní výdaje patří přitom mezi nejdůležitější věci, na které byste měli na začátku pamatovat. První překvapení pro mě bylo udržovat k dispozici dostatek finančních prostředků pro nákupy materiálu, pohonných hmot a další výdaje, potvrdil serveru Podnikatel.cz Martin Dvořák, který se živí výrobou, opravami a instalacemi elektrických strojů.

Začínající podnikatelé potřebu likvidity často podceňují a domnívají se, že se stačí zaměřit na hospodářské výsledky. Disponovat dostatečnou finanční rezervou je přitom minimálně stejně důležité. Cash-flow navíc často hraje roli při žádostech o úvěr, kdy se banky právě na dostatek cash-flow dívají. Nejde ale jen o problém živnostníků, jak nedávno ukázal průzkum Asociace malých a středních podniků ČR, pouze 52 % tuzemských firem plánuje a řídí své cash flow.

Čtěte více: Finanční plánování je prevence krachu, může zlepšit i přístup k úvěrům

Nesolventnost obchodních partnerů

S výše zmíněnou “nutností” úzce souvisí i další skutečnost, se kterou řada podnikatelských nováčků nepočítá. Tím překvapením je nesolventnost řady obchodním partnerů, se kterými se podnikatel, orientující se především na B2B byznys, během své činnosti setká. Pokud v rámci svého podnikání nenarazíte na nikoho, kdo by vám vůbec nezaplatil fakturu či se s platbou o několik měsíců opozdil, můžete hovořit o obrovském štěstí. Nebrala jsem si striktně od všech klientů zálohy, z čehož jsem po pár nemilých zkušenostech s neplatiči rychle vystřízlivěl. Teď již vím, že zálohu je nutno brát striktně od všech, nejlépe ve výši 100 %, uvedla serveru Podnikatel.cz Olga Bajková, podnikatelka v oboru webdesignu.

Jak Bajková dále přiznala, v počátcích také “plavala” v sestavování smluv. Neměla zakázky podložené smlouvu, která by obsahovala všechny důležité otázky projektu či neměla smluvně ošetřeno penále za pozdní úhrady faktur. Nepočítal jsem s tím, jak náročné bude domluvit se s některými obchodními partnery a vyřídit nezaplacené faktury, připojil se Petr Strach, který provozuje e-shop Oazacen.cz.

Čtěte také: Odběratel nezaplatil? Máte několik možností, jak na něj

Potřeba vlastní provozovny

Mnoho podnikatelů také uvedlo, že kdyby znovu začínali, zajistili by si dopředu vlastní provozovnu a neprovozovali by živnost v pronájmu. Důvod je nasnadě – výše nájmů, která podle nich šplhá do nebezpečných výšek. Jenže zdaleka ne každý živnostník má vlastní prostory, ve kterých by mohl podnikat. Řešením může být kombinace podnikat ve vlastním domě. Opět však platí, že luxus vlastní provozovny ve vlastním době si může dovolit jenom malá část živnostníků.

Čtěte také: Kdy postačí místo podnikání a kdy už je nutná provozovna?

Nutnost správného time managementu

Že především v počátcích stráví živnostník prací denně více času než “zaměstnaneckých” 8 hodin, počítá asi každý. Jak ukázal ale nedávný průzkum serveru Podnikatel.cz, většina podnikatelů tráví prací denně více než 10 hodin. Zhruba každý sedmý (15 %) dokonce denně dělá 13 hodin a více. Stejně tak průzkum ukázal, že pouze 10 % živnostníků si dopřává volné víkendy. Zbylých 90 % o sobotách a nedělích pracuje buď pravidelně každý týden, či aspoň několikrát do měsíce. Podobně dopadl i průzkum serveru Podnikatel.cz, který se věnoval týdnům dovolené u živnostníků. Průměrná délka volna tuzemského podnikatele OSVČ totiž činí 2,4 týdne ročně.

Čtěte více: Kolik týdnů dovolené si živnostníci dopřávají? Zjistili jsme za vás

Ačkoli podnikatelé vesměs tvrdí, že pracují tolik kvůli tomu, aby se uživili, někteří z nich přiznávají, že jim pracovní dobu protahuje (nebo protahoval) špatný time management. Mezi základy time managementu patří nutnost stanovit si své osobní a pracovní cíle a priority. Time management navíc neřeší pouze co, kdy a jak dělat, ale též otázku, proč danou činnost vůbec dělat.

Registrujte se v databázi živnostníků Podnikatel.cz

Chcete se více zviditelnit? Rádi byste příště odpovídali v rámci podobných anket? Registrujte se v databázi živnostníků na Podnikatel.cz 

Připravujeme pro vás nové výhody

Zkušení živnostníci rovněž začínající podnikatele varují, aby si dopřáli i dostatek odpočinku. Mojí základní chybou při začátku podnikání byla skutečnost, že jsem neměla naplánovaný odpočinek a neodpočívala jsem. A pokud tak jen tehdy, když už to opravdu jinak nešlo a to na co nejkratší dobu. Po 18 měsících jsem musela celé podnikání zásadně přeorganizovat a začít znova, vysvětlila serveru Podnikatel.cz Marta Svobodová, která provozuje dětský bazar v Chrudimi. Svobodová navíc podnikatelským “greenhornům” vzkazuje, že relaxace je stejně důležitá jako efektivní práce.

skoleni_15_4

Množství administrativy

A na závěr upozornění na fakt, o kterém každý ví, a přesto každého realita překvapí. Řeč je o velikosti byrokratické zátěže a “oblíbeného” papírování. Politici se sice neustále kasají tím, jak administrativu pro podnikatele snižují, v reálu však musí každý živnostník strávit papírováním desítky až stovky hodin ročně. Právě množství administrativy překvapilo v začátcích velkou část oslovených živnostníků. “Zaskočilo mě, které všechny úřady a instituce musím projít a zeptat se, co a jak s mým oborem souvisí a co musím dodržovat. Většinu věcí jsme zjišťovali za chodu, a to bylo téměř vždy až pozdě, když už to byl problém,” uzavřel pro server Podnikatel.cz za všechny masér Ivo Škrabal.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).