Hlavní navigace

5 tipů, jak se vyhnout pracovnímu stresu

17. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Žaludeční potíže, nespavost, bolesti hlavy, šíje a zad. Podobné potíže může způsobit nadměrný tlak z pracovního nasazení. Jak se tomu vyhnout? Přečtěte si 5 následujících tipů.

Pracovní stres se stává již běžnou součástí nejen českých manažerů. Pokud je jedinec nadměrnému tlaku, který může vyústit nejen v psychické, ale především ve fyzické obtíže, vystaven po delší dobu, může dojít až k vážnějšímu poškození zdraví. I když stres může v některých případech mít zároveň i pozitivní dopad, protože funguje i jako náboj do vyššího výkonu, i v tomto případě platí, že všeho moc škodí. Manažer sice může pracovat s vyšším nasazením, ale zároveň může u něj docházet k vyšší chybovosti. Čtěte více: 7 tipů, jak zefektivnit práci z domova

Dopady stresu jsou vždy individuální. Odráží se to v odolnosti jedince. Obecně však platí, že ten manažer, který si najde ve svém volnu čas na aktivní sport a odpočinek, je proti stresu odolnější více. Základním pravidlem pro zvládání stresu, je jeho uvědomění si. Jakmile při své práci pocítíme jakékoli napětí, měli bychom se na chvíli zastavit a zamyslet se, jaké stresory na nás působí a jak se jim případně vyhnout. Čtěte více: Naučte se být uznávaným šéfem, přečtěte si 9 užitečných pravidel

Stres se totiž v konečném měřítku nemusí projevovat jen fyzickými dopady, jakými jsou například bolesti hlavy, zad, žaludeční potíže, únava či zvýšený krevní tlak. Souvisí s tím i změna v chování. Lidé vystaveni dlouhodobému působení stresorů jsou častěji podráždění, uzavírají se do sebe a méně komunikují s okolím. Čtěte více: 7 oborů podnikání s nejhorší pověstí

Než si prozradíme pár základních pravidel, jak se stresem úspěšně bojovat, zkuste si na papírek napsat, co vás v zaměstnání nejvíce stresuje:

  1. Je to neustálý boj s časem?
  2. Množství práce?
  3. Časté konflikty s kolegy?
  4. Stereotypní práce?
  5. Pocit neuznání kvalit vaší práce?

K otázkám si zkuste vymyslet vlastní odpověď, jak by podle vás měla vypadat náprava a co pro to můžete aktivně vykonat sami. Jakmile dokončíte, přečtěte si 5 tipů, jak se vyhnout pracovnímu stresu.

1. Nepřetahujte svoji pracovní dobu

Častým nešvarem, který je zároveň i nejčastější příčinou vzniku pracovního stresu, je přetahování pracovní doby. Pokud pracujete déle než 8 hodin denně, nezbývá už příliš mnoho času na odpočinek, který by navíc měl být aktivní. Právě ten vyvažuje vysoké pracovní tempo, které v průběhu dne udržujete. Pokud je přesčas jednorázový a pravidelně se neopakující, stresor v této podobě může být naopak pozitivním prvkem v případě, že musíte dokončit pracovní projekt například do určité hodiny. Jakmile pracovní dobu přetahujete pravidelně, dříve nebo později se napětí přemění v stresovou situaci, která se brzy odrazí na vašem zdraví. Pracovní dobu si proto vždy pečlivě hlídejte, dodržujte v průběhu ní pravidelné přestávky a řiďte se pravidlem, že vše může počkat až do zítřka. S tím souvisí i plánování času. Pokud je stresorem váš šéf, je nutné si o jeho nátlakových požadavcích osobně promluvit. Nikdy to však nenechte doběhnout až do té fáze, kdy stresu již podlehnete.

2. Naučte si stanovovat priority a striktně se jimi řídit

Každý pracovní úkol, který vykonáváte by měl mít svoji prioritu. Vyvarujte se vyřizování úkolů, které přijdou jako poslední. Mohli byste se dostat do situace, kdy se úkoly nahromadí a vy je nebudete schopni v požadovaném časovém intervalu splnit. Zkuste si vymyslet vlastní nástroj, jak si k jednotlivým úkolům priority přiřazovat. Ty nejdůležitější si vždy poznamenejte na papírek, který máte neustále na očích. Vyvarujte se stanovovat priority úkolů podle toho, od koho je získáváte. Často nejvýše postavení manažeři mají tendenci dávat svým zaměstnancům najevo, že právě jejich úkol má tu nejvyšší prioritu. To je však omyl. Výši priority, pokud ji však nemáte stanovenu interním systémem, si stanovujete vždy sami. Jakmile si úkoly podle priorit rozřadíte, začněte je postupně vypracovávat. Nikdy se je však nesnažte splnit všechny najednou. Mohli byste se opět dostat do časového presu.

3. Nevyřizujte pracovní spory či neshody písemně, vždy jen osobně

Komunikace výhradně přes e-mail má svoji velkou nevýhodu. Nikdy nedokážete odhadnout, jak to odesílatel na druhé straně skutečně myslel. Kvůli tomu dochází často k e-mailovým přestřelkám, které mohou vyústit až v nechtěný konflikt. Ať už řešíte vzniklý či právě vznikající spor s kolegou či se svým nadřízeným, raději si o problému řekněte více osobně. Virtuální komunikace totiž dává větší prostor pro prosazování vlastních zájmů na úkor druhých, což se může odrazit v negativním postoji příjemce zprávy.

školení květen 24 - novinky

4. Zakažte si čtení firemní pošty mimo pracovní dobu a naučte se vypínat pracovní mobil

Pracovní pošta a pracovní mobil je mimo pracovní dobu nežádoucí. V případě, že nevykonáváte směnnou službu či jste podnikatel, který potřebuje být svým zákazníkům k dispozici (ale i zde by měla platit jasná pravidla pracovní doby), zapomeňte na veškeré pracovní nástroje, které vás stále udržují v nechtěném pracovním procesu. Příkladem mohou být chytré telefony, které umožňují se připojit na pracovní e-mail právě přes telefon. To poté svádí si firemní poštu neustále kontrolovat. Jenže tím si od práce nikdy neodpočinete a budete pracovní problémy řešit stále za pochodu. Zakázaná by měla být rovněž pošta mimo pracovní dobu. Pokud k pracovní poště máte přístup i z domova, raději ji tam ani neotevírejte (pokud to ovšem není nutné). Vražedná kombinace je pak si přečíst maily během snídaně či těsně po návratu z práce. To samé platí i u pracovního mobilu. Ten by měl být primárně vypnut o víkendu a po pracovní době. Všichni operátoři dnes již informují o zmeškaných hovorech i zpětně bez nutnosti mít hlasovou schránku, takže žádný hovor vám nikdy neuteče. Někteří manažeři využívají i možnosti, že pro urgentní případy si zablokují pouze příchozí hovory, ale k dispozici jsou pomocí SMSky, což je jedno z řešení, jak nebýt v době odpočinku rušen.

5. Vyvažujte pracovní nasazení relaxací a aktivním odpočinkem

Každá pracovní činnost by měla být vyvážena odpočinkem a relaxací. Nechte se rozmazlovat a zajděte si třeba na masáž. Pamatovat byste však měli na aktivní odpočinek. Není určitě dobré přijít po osmihodinové pracovní době domů a pustit si televizi, když jsme předtím celý den také sledovali monitor. Snažte si cestu domů z práce prodloužit o například delší procházku. Nejvhodnějším způsobem, jak si však udržet odolnost proti stresu, je věnovat se aktivnímu sportu. Nejen že zvýší fyzickou odolnost vašeho těla, dostatečně posílí i vaše psychické zdraví a přinese další náboj do práce. Nebojte se tak v pracovním kolektivu vytvořit sportovní skupinku, která si pravidelně zajde například na fotbal, volejbal anebo do posilovny.

Návody pro manažery

Každý podnikatel je zároveň manažerem. Naučte se, jak ušetřit kvalitním plánováním, outsourcingem. Zároveň se nechte inspirovat, jak si dobře naplánovat svůj čas.

Ikona text
Spustit průvodce manažerem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).