Hlavní navigace

5 oborů podnikání, ve kterých existuje největší riziko krachu

7. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Před třemi lety patřilo mezi nejrizikovější odvětví zemědělství. V současnosti se ale situace změnila a nejvíce rizikové obory jsou zcela jiné.

Mezi nejrizikovější obory podnikání v České republice se řadí obchod, pohostinství a doprava. Nejméně rizikové jsou naopak společnosti, které působí v oblasti zdravotní péče, výroby elektřiny, vzdělávání, nemovitostí a zemědělství. Vyplynulo to z analýzy rozložení rizikovosti a stability firem, kterou dnes zveřejnila společnost Bisnode.

Nejvíce rizikový je obchod

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Každá třetí firma v oblasti obchodu, pohostinství a ubytování má zvýšené riziko krachu. Vyšším rizikem bankrotu je ohrožená pak přibližně čtvrtina firem z dopravy a pětina stavebních společností. V těchto pěti oborech se nachází největší podíl společností  se skóringovým stupněm „rizikový“ (CCC, CC, C). Faktorů, které stojí za zvýšeným rizikem ve zmíněných odvětvích, existuje několik a pro každý obor jsou specifická. Obchod je schopen poskytnout relativně vyšší výnos, avšak za cenu vyššího rizika podnikání, větší konkurence. Restaurace a ubytování je velmi závislé na cestovním ruchu a reflektuje jak aktuální, tak historický stav domácí i zahraniční ekonomiky. Dlouhodobě se potýká s problémy poptávky, které se tak odráží do zvýšeného rizika ohrožení tamějších firem. V dopravě je extrémní konkurence a velmi vysoký tlak na efektivitu a produktivitu firem, čímž se část méně zdatných podnikatelů ocitá ve zvýšeném riziku. Stavebnictví je obecně známé zvýšeným rizikem projektů, které však nabízejí zajímavé zhodnocení, pokud se povedou, vysvětlil analytik Bisnode Michal Řičař.

Co se týče nejméně rizikových oborů, patří mezi ně zdravotní a sociální péče, výroba elektřiny a vzdělávání. U zdravotní a sociální péče je podle Říčaře nižší rizikovost dána podstatou oborů, jelikož existuje stálá poptávka po těchto službách a jedná se o základní a nevyhnutelnou potřebu občanů. “Dále fakt, že je na tento obor úzce napojen státní sektor přes VZP a také proto, že v tomto oboru podnikají zpravidla erudovaní podnikatelé. Taktéž u vzdělávání můžeme nalézt podobné faktory – zejména nutnost užití občanem. V neposlední řadě, výroba elektřiny je v podmínkách ČR tradičně velmi profitabilním oborem podnikání, jenž přináší svým investorům jednak značné zisky, jednak výsadní a stabilní postavení v ekonomice,“ uvedl Říčař.

Daně x

Před třemi lety bylo nejvíce rizikové zemědělství

Oproti předchozím rokům se tak rizikové obory změnily. Například před třemi lety bylo nejvíce rizikovým oborem zemědělství. Podle agentury ČEKIA, která tehdy výsledky zveřejnila, byla zvýšeným krachem ohrožena takřka každá druhá firma v zemědělství. Podle metodiky ČEKIA Stability Ratingu bylo v ratingovém stupni „rizikové“, CCC až C, hodnoceno 48,8 % společností, což bylo o 123 % více než v rámci ČR celkově. Navíc byl v sektoru zemědělství i vysoký podíl extrémně rizikových i vysoce rizikových subjektů s ratingem C (26,7 %) resp. CC (15,2 %).

Čtěte více: Jsou čeští zemědělci na vymření? Polovině z nich prý hrozí krach

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).