Hlavní navigace

5 novel, které schválil Senát a které se dotknou od roku 2015 podnikání

24. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Na poslední schůzi Senátu přišla na paškal řada novel, které se dotýkají podnikání. Přečtěte si, na co se podnikatelé musí od roku 2015 začít připravovat.

Senát včera projednal a schválil několik norem, které se dotýkají podnikání. Pokud všechny zákony podepíše i prezident Miloš Zeman, dočkají se podnikatelé od roku 2015 následujících změn.

Omezují se paušály

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Senát schválil řadu novel, které se dotknou podnikání.

Jednou ze schválených novel je i novela zákona o daních z příjmů, která mění několik ustanovení, které se týkají podnikatelů. Jednu z novinek tvoří i omezení výdajových paušálů. U všech výdajových paušálů bude nově strop pro výdaje, které půjde daným paušálem uplatnit. Jednotlivé maximální odpočty výdajů se počítají z mezního příjmu 2 miliony korun. Konkrétně se tedy jedná o následující stropy:

  • u 80% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 1,6 milionu Kč
  • u 60% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 1,2 milionu Kč
  • u 40% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc Kč
  • u 30% paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc Kč

Některá média mylně informují, že v případě příjmů vyšších než 2 miliony korun nepůjde výdajové paušály uplatnit. Skutečnost je však taková, že paušály půjde uplatnit i nadále, jen pomocí nich odečtete výdaje v maximální výši stanovené zákonem.

Čtěte více: Výdajové paušály půjde použít, i když budete mít příjem vyšší než 2 miliony Kč

Zvyšuje se zvýhodnění na druhé a další děti

Tatáž novela rovněž zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a třetí dítě. Zatímco na jedno dítě půjde pořád uplatnit zvýhodnění 13 404 Kč ročně, na druhé se odpočet zvýší na 15 804 Kč ročně a na třetí a každé další dítě dokonce na 17 004 Kč ročně. Strop pro daňový bonus se nemění a stále tak zůstává na úrovni 60 300 Kč ročně. Stejně tak zůstává v platnosti, že daňové zvýhodnění a slevu na manželku nemohou využít OSVČ, které využívají paušály, respektive ti OSVČ, u nichž je součet dílčích základů, u kterých byly výdaje tímto způsobem uplatněny, vyšší než 50 % celkového základu daně.

Zavádí se třetí sazba DPH

Senát včera rovněž schválil novelu zákona o DPH, která zavádí třetí sníženou sazbu DPH ve výši 10 %. Do této sazby bude patřit nezbytná dětská výživa, knihy a léky včetně kontrastních látek, radiofarmak, antikoncepce či veterinárních léčiv.

Omezení plateb v hotovosti

K prezidentovi dále směřuje novela zákona o omezení plateb v hotovosti, která snižuje limit pro bezhotovostní platby ze stávajících 350 tisíc na 270 tisíc korun. Omezení se navíc bude týkat i případů, u kterých závazek uhradit peníze teprve vzniká (dary a půjčky).

skoleni_15_4

Podnikatelům se oklešťují práva vůči mobilním operátorům

Senát včera schválil i novelu zákona o elektronických komunikacích, která výrazně zhoršuje postavení podnikatelů vůči mobilním operátorům. Pro podnikatele už nebude platit při vypovězení smlouvy na dobu určitou limit pro výši smluvní pokuty či se jim redukují práva při uzavírání smluv na dálku (přes telefon či e-mailem).

Čtěte více: 4 změny, které oklešťují práva podnikatelů vůči mobilním operátorům

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).