Hlavní navigace

5 jógových pozic, které prospějí vám a zprostředkovaně i vašemu byznysu

22. 9. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jóga a meditace zažívají v Evropě a Americe boom. Zájem o ně se nevyhýbá ani podnikatelům. Jak se osobní fyzické a mentální přínosy jógy promítají do byznysu?

Matez Jindra, konzultant firmy Lovebrand, se ráno věnuje pozdravům slunci, uvedl pro Podnikatel.cz. Sestava patří k jeho ranním rituálům a zaručeně ho probudí.

Čtěte více: Ledová sprcha nebo pozdravy slunci, to jsou ranní rituály úspěšných podnikatelů

Jan Řeřáb, zakladatel Socialbakers, zase praktikuje stoj na hlavě, a jak řekl časopisu Forbes, pozice mu pomáhá zklidnit se, zkoncentrovat se a vycentrovat se. O jógu a meditační techniky se zajímal také Steve Jobs, jógu vychvaloval i hudebník a dirigent Yehudi Menuhin. A před dvěma lety letěla internetem a sociálními sítěmi akrobatická jógová fotka spoluzakladatele Googlu Sergeye Brina. Množství cviků posilujících tělo, dýchání a ducha nabízí vynikající možnosti obnovení klidu a jasného myšlení, stejně jako nefalšovaného vnímání sebe sama i okolí, shrnuje přínos cvičení jógový terapeut Remo Rittiner (Velká kniha jógy pro zdraví a čistotu duše, Pragma 2013).

Obecný pohled na jógu je takový, že se jóga spojuje s bojem proti stresu i proti civilizačním nemocem, přináší uvolnění, zlepšuje dech i náladu, stabilitu a koncentraci, hraje roli v oblasti sebepoznání i v rozvoji kreativity. Všechno jsou to záležitosti, které se hodí i podnikatelkám a podnikatelům. Než se však spoléhat na zobecněnou zkušenost, je vždycky lepší si vytvořit zkušenosti vlastní. Třeba s následujícími pozicemi.

1. Stoj na hlavě přináší změnu perspektivy

Stoj na hlavě (neboli širšásana) je obtížnější pozice a její nácvik závisí na individuální kondici. Jan Řeřáb ji prý trénoval tři týdny a do dvou měsíců v ní získal jistotu. A určitě není vhodná pro toho, kdo má potíže s krční páteří, rameny nebo vysokým krevním tlakem a dalšími chorobami. Avšak tomu, kdo je fit a pustí se do ní opatrně, s respektem k vlastním schopnostem a hranicím, může přinést cenné zkušenosti – schopnost zcela se koncentrovat na jedinou věc a především totální změnu perspektivy (podpořenou převráceným působením gravitace na tělo).

Čtěte také: Finanční manažerka změnila obor. Podniká jako lektorka jógy

Schopnost změnit perspektivu a objevovat perspektivy nové je pro podnikání věc zcela zásadní. Ve stoji na hlavě je možné na fyzické rovině zakusit to, co může být mentálně velmi obtížné. Vždyť změna perspektivy s sebou v podnikání někdy nese i horší stránky – nutnost odepsat investici, pohřbít produkt, který je pro podnikatelku či podnikatele srdcovkou nebo (podle konkrétní situace) třeba i potřebu podnikání ukončit. Stoj na hlavě tak je prostředek, jak potřebnou vnitřní pružnost, která se změnou perspektivy souvisí, rozvíjet.

2. Soustředění a úklid hlavy v sedu

Přeplněná hlava, zahlcenost informacemi, úkoly nebo všudypřítomným hlukem i vizuálními podněty jsou zdrojem stresu. A fakt, že se s nimi podnikatel potýká, je poměrně běžný. Purista sice namítne, že meditace jako součást jógy má vyšší spirituální cíle, rozšířená je však dnes spíš kvůli praktičtějším benefitům – je totiž cestou, jak se soustředit, zklidnit myšlenky, uklidit si v hlavě a najít v sobě pevný bod, o který se lze opřít, i když člověk navenek srší flexibilitou. Sed se skříženýma nohama je klasickou meditační nebo koncentrační pozicí, ale předpokládá zdravé kyčle a kolena. Jeho variantou je sed se skrčenýma nohama na patách nebo i sed na židli s rovnou páteří.

Začínat s koncentrací lze zcela jednoduše soustředěním na vlastní dech a se snahou nenásledovat myšlenky, které se objevují v hlavě. Jako u všeho i tady platí, že co je zpočátku těžké, postupně překoná praxe. A i tento důraz na praxi se v podnikání hodí. Jóga a meditace jsou praktické disciplíny, nestačí o nich mluvit, je třeba se do nich pustit. Stejné je to v byznyse i při cestě za jakýmkoliv cílem.

Čtěte více: 3 osvědčené způsoby, jak ještě lépe pracovat se svými cíli

3. Rovná páteř, správný postoj

Ostatně rovná páteř, která je centrální oporou pro srovnané tělo, je také tím, co dodává józe na atraktivitě. Sezení se dnes označuje za moderního zabijáka a bolest zad, která na sebe váže další potíže, je rozšířenou civilizační nemocí. Souvisí s narušeným držením těla a zafixováním pohybových vzorců, které člověku neprospívají. Účinná pozice hory (neboli tadásana) přitom není zdánlivě nic víc a nic méně než vyrovnaný stoj, s vahou těla rozloženou na celé plosky chodidel, se vzpřímenými zády a hlavou a uvolněnýma rukama podél těla. Bez tenzí a nezdravých vychýlení. Výhoda je, že pozici je potřeba zaujmout vědomě, a je možné si při ní uvědomit, kde co bolí, táhne nebo není v pořádku a potřebuje napravit. Dřív, než se ohlásí další potíže.

Na první pohled vypadá tato poloha jednoduše a neúčinně. Žák prostě jenom tak stojí. Ale když se to dělá správně, zapojí se celé tělo od hlavy k patě, svaly se napínají, natahují a vyrovnávají, rovnají se kosti i krk, ramena se rozšiřují, dech se uvolňuje, popisuje pozici William J. Broad, novinář se specializací na popularizaci vědy, který se rozhodl ve své knize Jóga – Fakta a mýty (Ikar 2013) prozkoumat jógu a její tradované přínosy očima přísně vědeckých důkazů.

Čtěte také: Koníček může přerůst v podnikání. Inspirujte se u žen, které tak začínaly

Zachovat si rovnou páteř v podnikání přeneseně znamená neuhnout nátlaku, držet se svého přesvědčení a hodnot, nepodlehnout síle. V pozici hory je možné tuhle symboliku páteře rozvinout i na fyzické rovině.

4. Pozice mrtvoly a pořádná relaxace

Pozice mrtvoly (neboli šavásana) také vypadá jednodušeji, než jaká ve skutečnosti je. Jde v ní o hluboké vědomé uvolnění těla i mysli v lehu na zádech, s nohama mírně od sebe a s rukama roztaženýma mírně od těla. Může být záchrannou pozicí po náročném dni a při potřebě zásadní relaxace. Stejně jako předchozí pozice a stejně jako pozici následující je jednoduché mrtvolu praktikovat v kanceláři. Je to nejjednodušší jógová pozice, napsal o ní William J. Broad. Jak se to vezme, protože uvolnit se pokaždé až tak jednoduché není.

Čtěte také: Stresuje vás podnikání? Zkuste techniky, které vás stresu zbaví

Pozice mrtvoly připomíná také lidskou konečnost, což nemusí být zrovna příjemné. Ale na druhou stranu to může podnikatelku nebo podnikatele podpořit v tom, aby přesně zacílili na to podstatné v byznyse a v životě a neplýtvali energií a časem.

5. Dítě a schopnost zklidnit se

Podobně jako pozice mrtvoly může posloužit i pozice dítěte (neboli balásana). Ta také pomáhá s bolestmi zad, i s těmi v bedrech způsobenými třeba právě dlouhým sezením, a se soustředěním. Balásana je hluboce relaxační a zklidňující ásana, informuje učitel Mark Stephens (Vyučujeme jógu, Cpress 2014). V sedu na patách je třeba se při ní položit na zem, břichem mezi kolena, čelem na zem a ruce natáhnout dozadu volně podél těla s dlaněmi obrácenými vzhůru.

Daně x

Čtěte také: Zapomeňte na genderové stereotypy, do podnikání se nyní pouští více žen než mužů

Když vědomě prožíváme různá působení postojů a pohybů, můžeme posoudit, co nám prospívá a čemu je lepší se vyhýbat. To samozřejmě vyžaduje ochotu opakovaně prověřovat vlastní postoje a přístupy, ukazuje Remo Rittiner most, kterým je možné plynule přecházet od cvičení do běžného, a to i podnikatelského, života a zpět. Ve zkratce také nabízí možnost, jak lze v jógových pozicích hledat nejen fyzickou úlevu, ale i inspiraci ke každodenním pracovním aktivitám a lepší spojení s přítomností.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).